Navigace

Odeslat stránku e-mailem

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Facebook

 

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:51
TÝDEN:206
CELKEM:909608

Klikací rozpočet

Rozpočet

SMS registrace

 
 
 
powered by SMSsender.cz

Kamera

kamera

Jsme členem

masnadeje

Připojení k internetu

softexsoftex_2

Obsah

« Zpět na Strom životních situací

Jednorázová peněžní částka (podle zákona č. 108/2009 Sb.) nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu

3. Pojmenování (název) životní situace

Jednorázová peněžní částka (podle zákona č. 108/2009 Sb.) nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu

4. Základní informace k životní situaci

Jednorázová peněžní částka náleží osobám, jimž nevznikl nárok na:

  • příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem v oblasti sociální, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "nařízení vlády č. 622/2004 Sb."),

  • příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon č. 357/2005 Sb."),

  • zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.,

jen proto, že nepobírají důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění, jehož výplatou je nárok na tyto dávky podmíněn.

Ostatní podmínky nároku jsou stejné jako u osob, jimž dávka, která má být jednorázovou peněžní částkou nahrazena, náleží, protože důchod (stanovený druh důchodu) pobírají.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o jednorázovou peněžní částku může podat:

  • oprávněná osoba (viz bod 04),

  • osoba jednající za oprávněnou osobu na základě plné moci (zmocněnec),

  • opatrovník oprávněné osoby (jejíž svéprávnost byla omezena v takovém rozsahu, že není schopna v této věci samostatně právně jednat).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Okruh oprávněných osob a ostatní podmínky nároku stanoví právní předpis týkající se příplatku nebo zvláštního příspěvku, který má být jednorázovou peněžní částkou nahrazen.

Jednorázová peněžní částka náleží ve výši 72násobku měsíční částky příplatku nebo zvláštního příspěvku, na kterou by oprávněná osoba měla nárok, kdyby důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění pobírala, resp. ve výši 72násobku rozdílu mezi částkou představující výši příplatku či zvláštního příspěvku, který by oprávněné osobě náležel, pokud by důchod (stanovený druh důchodu) pobírala, a částkou, která je této osobě na příplatku náležejícím podle téhož právního předpisu nebo na zvláštním příspěvku vyplácena. Je-li výše vypláceného příplatku či zvláštního příspěvku stejná nebo vyšší než výše příplatku či zvláštního příspěvku, na který nevznikl nárok z důvodu nepobírání důchodu (stanoveného druhu důchodu), jednorázová peněžní částka nenáleží.

Nárok na pobíraný příplatek či zvláštní příspěvek k důchodu není výplatou jednorázové peněžní částky ve výši "rozdílu" nijak dotčen.

Základem pro stanovení výše jednorázové peněžní částky je výše příplatku nebo zvláštního příspěvku, který by oprávněné osobě náležel, kdyby důchod (stanovený druh důchodu) pobírala, ke dni, k němuž na ni oprávněné osobě vznikl nárok.

Nárok na jednorázovou peněžní částku vzniká ke dni splnění podmínek pro její poskytnutí, nejdříve však dnem 1.7.2009.

S výjimkou osob, které žádají o jednorázovou peněžní částku nahrazující příplatek nebo zvláštní příspěvek náležející k vdovskému či vdoveckému důchodu, je nárok na jednorázovou peněžní částku podmíněn dosažením věku 65 let.

Přiznáním jednorázové peněžní částky zaniká nárok na příplatek nebo zvláštní příspěvek, na který by v budoucnu vznikl nárok ze stejného důvodu.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Řízení lze zahájit pouze na podkladě písemné žádosti podané některou z osob uvedených v bodě 05.

8. Na které instituci životní situaci řešit

O nároku na jednorázovou peněžní částku rozhoduje vždy Česká správa sociálního zabezpečení, a to i v případech, kdy je žadateli příplatek či zvláštní příspěvek vyplácen z jiného právního titulu a žadatel požaduje jednorázovou peněžní částku ve výši "rozdílu" (viz bod 06).

Podání žádosti není časově omezeno.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Při uplatnění žádosti a pro prokázání českého státního občanství je nutné mít k dispozici některý z těchto dokladů:

  • platný občanský průkaz,

  • platný cestovní pas České republiky,

  • ověřený doklad (osvědčení) o státním občanství České republiky.

S ohledem na to, že jde o dávku podmíněnou nepobíráním důchodu, je pravděpodobné, že v řadě případů Česká správa sociálního zabezpečení nebude mít ve svých evidencích podklady rozhodné pro posouzení nároku; žadatel tedy může být vyzván k jejich předložení.

Uplatňuje-li nárok za oprávněnou osobu její zmocněnec, musí předložit též písemnou plnou moc.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Tiskopis "Žádost o jednorázovou peněžní částku nahrazující příplatky a zvláštní příspěvek k důchodu (JPČ)" je k dispozici na všech okresních správách sociálního zabezpečení, Pražské správě sociálního zabezpečení nebo Městské správě sociálního zabezpečení Brno (dále též "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ") a na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

Případné ověření pravosti listinných dokumentů překládaných při osobním podání žádosti provádí bezplatně příslušná OSSZ/ PSSZ/ MSSZ.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vydání rozhodnutí stanoví zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci (dotčené osoby) nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Žadatel může být vyzván k předložení dokladů osvědčujících nárok.

Okruh těchto dokladů je značně široký a závisí na tom, jakou dávku (příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.) má jednorázová peněžní částka nahradit a z jakého právního titulu o ni žadatel žádá (např. jako účastník odboje, politický vězeň, vdova po osobě umístěné do vojenského tábora nucených prací, sirotek po osobě zemřelé při pokusu o překročení státních hranic atd.).

16. Elektronická služba, kterou lze využít

28. Popis byl naposledy aktualizován

05.12.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.